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QUESTION:  Para 5.2 under Termination states that the right of way is not exclusive and that the Grantor "may also grant like rights and privileges to others, including Grantee's competitors." Could you please explain the rights of competitors to receive the granting of rights and privileges for the system if we own it?  Is this limited to access rights to the property or to the use of our acquired system? Or is this explicitly for joint use of poles? 
ANSWER:   The Government would not be granting any rights or privileges in regard to use of the utility system that we no longer owned.   The system would be private property. The Government would have no right to allow others to use it. The provision applies to granting use of our property under or on top of which the utility system is located, i.e., the premises.  The ROW is not exclusive in that the Air Force may use the premises along with the utility system. For instance, we have streets, sidewalks, and telecom cables running over or across or alongside of the utility system.  The Government might allows others to also use the premises, so long as their use does not interfere with prior holders of rights, such as the utility system owner. It is essentially a first in time situation, where the prior holder of right will take precedence over later users. This is more fully discussed later in the ROW under condition 22. 
 

QUESTION:  Para 21 - Liens and Mortgages provides that the Grantee shall not engage in any financing or place any lien or encumbrance upon the Grantee's interest in the utility system.  As cooperatives are generally borrowers of funds from the USDA Rural Utilities Service, the RUS contract (mortgage) has an after-acquired clause such that the lien of the RUS mortgage automatically attaches to any property owned by a cooperative, even if funds are not borrowed to purchase the system or upgrade it.  Further, since we would own the property, it is conceivable that we would wish to use the assets as collateral for a loan to improve the system or rebuild the system in the event of force majeure. This issue can be addressed either by Air Force recognition that RUS and others may get a lien upon the system with Air Force approval or deleting this clause. 
ANSWER:   The prohibition on mortgages only applies to the premises, i.e., the ROW.  It does not apply to the utility system. The Government does not own the utility system; the Government does own the premises. It is illegal to allow a mortgage on federal property. The Government has no flexibility on that. But the provision does not prohibit a mortgage on the utility system owner's interest in the utility system that it owns (and the Government does not). Offeror would have to exercise some care in not mortgaging the ROW itself.
